Rijbewijs halen in Leeuwarden en omstreken met Autorijschool S. S. Tolsma

Boek je eerste rijles

Wil je in de omgeving Leeuwarden je rijbewijs halen, dan doe je dat bij Autorijschool S. S. Tolsma uit Goutum. Wij zorgen ervoor dat je goed bent voorbereid op je theorie-examen, je praktijkexamen en dat je snel veilig aan het verkeer kunt deelnemen! Lees hier meer over wat de examens inhouden, hoe we jou daarbij helpen en wat onze tarieven zijn.

Theorie

De theorie, oftewel de regelgeving, vormt een belangrijk onderdeel van de rijopleiding. Om de theorie onder de knie te krijgen, krijg je iedere les huiswerk mee, wat tijdens de volgende les gecorrigeerd is en besproken wordt. Daarnaast kan je gebruikmaken van Itheorie.nl. Pasjes zijn verkrijgbaar bij de rijschool.

 

Het theorie-examen bestaat uit twee delen:


1. Gevaarherkenning. Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt acht seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet van gevaarherkenning dertien vragen of meer goed hebben.

2. Verkeersregels en verkeersinzicht. Je krijgt dertig vragen over verkeersregels en tien vragen over verkeersinzicht. Je moet van verkeersregels en verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.

Het examen duurt in totaal ongeveer drie kwartier, inclusief de informatie vóór en na de examenvragen. De computer stelt binnen een kwartier de uitslag vast. Als je slaagt, krijg je het theoriecertificaat direct mee. Het theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig.

Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.

Praktijk

Praktijklessen
Wij verzorgen rijopleidingen voor leerlingen uit Leeuwarden en omliggende dorpen. Je wordt thuis opgehaald en gebracht of indien gewenst op een andere afgesproken plaats. De praktijklessen duren 60 minuten, maar je kunt er ook voor kiezen om 90 of 120 minuten te rijden.

 

Tussentijdse toets
Op ongeveer tweederde van de opleiding kun je een tussentijdse toets (TTT) afleggen bij een examinator van het CBR. De TTT is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en eventuele nervositeit weg te nemen.

 

Na afloop van de toets krijg je een advies over de examenonderdelen waaraan je nog extra aandacht moet besteden. Als je de bijzondere manoeuvres tijdens de toets goed uitvoert, krijg je vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het eerstvolgende examen. Voor het afleggen van een TTT moet je in het bezit zijn van het theoriecertificaat.

 

De praktijk wijst uit dat een tussentijdse toets je kans op slagen tijdens het praktijkexamen aanmerkelijk vergroot.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen duurt 55 minuten waarin een examinator van het CBR beoordeelt of je in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Na een kennismaking met de examinator en het controleren van je identiteitsbewijs, theoriecertificaat en het doen van een ogentest begint de rit. Zo’n 10 tot 15 minuten van het examen rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. De examinator kan hierbij kiezen voor het rijden naar een oriëntatiepunt, het rijden met behulp van een navigatiesysteem of hij kan jou clusteropdrachten geven.

 

Tijdens het examen toetst de examinator of je veilig en zelfstandig kunt rijden en of je voldoende rekening houdt met ander weggebruikers.

Daarnaast let de examinator onder andere op:

 • Je beheersing van de auto

 • Kijkgedrag

 • Of je goed voorrang verleent

 • Inhalen

 • In- en uitvoegen

 • Rijden op kruispunten en rotondes

 • Bijzondere verrichtingen

Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Tarieven

Tarieven per 01.01.2024

Prijzen

 • Rijles - 60 minuten

  € 52,00

 • Tussentijdse toets

  € 195,00

 • Praktijk-/herexamen

  € 240,00

Theorie:

 • Leerboek

  € 20,00

Rijopleidingpakketten:

Pakket 25

 • 25 rijlessen

 • Tussentijdse toets

 • Praktijkexamen

€ 1.683,00 (voordeel € 52,00)

Pakket 35

 • 35 rijlessen

 • Tussentijdse toets

 • Praktijkexamen

€ 2.177,00 (voordeel € 78,00)

Icoon telefoon

Boek vandaag nog je eerste les bij Autorijschool S. S. Tolsma uit Goutum. Bel 058 - 288 62 61.

Neem contact op